Om Påskliljan

Föräldrakooperativet Påskliljan


Tematiskt arbetssätt


På Påskliljan arbetar vi utifrån ett tematiskt arbetssätt där barnens intressen och nyfikenhet speglar och är grunden till temat. Genom tematiskt arbetssätt får barnen möjlighet att utforska vad som är intressant för just dem. På så vis blir lärandet roligt och meningsfullt.


Just nu arbetar vi med temat Pippi långstrump. Barnen är indelade i två grupper som vi arbetar utifrån. Småstjärnorna 1-3 år och tigrarna 4-5 år. Pippi tar med oss i hennes värld. Var gång det blir ett nytt "avsnitt" skickar hon en flaskpost och vi tittar på ett litet avsnitt från Pippi Långstrump som inledning.

Exempel på olika delar är Vi letar spunk, Pippi i skolan, Vinter hos Pippi, Jul hos Pippi. 


Rutiner


Hur ser en dag ut på Påskliljan?

6.30 - Förskolan öppnar.

8.00 – Frukost och därefter tandborstning.

9.00 – Fri lek.

9.30 – Aktiviteter för Småstjärnorna och Tigrarna. Därefter utevistele.

12.00  - Lunch.

12.45 – Vila (Sova/massage/läsa bok)

13.00 – Fri Lek

14,30 – Mellanmål.

17.00 – Förskolan stänger.


Mat


I Påskliljans kök arbetar Pernilla som lagar hemlagad mat från grunden och erbjuder en god och näringsrik kost. Vi värdesätter att maten är ekologisk och från svenskt kött.


Varje vecka serveras en varierad matsedel med kött, fisk, kyckling, korv och soppa. Varje dag serveras även mycket grönt så som sallad, kokta och råa grönsaker.

Personal


Vi som jobbar på Påskliljan


Helene Ohlsson, Förskollärare/Förskolechef     

Maria Andersson, Förskollärare                         

Anki Sundberg, Barnskötare           

Rebecka Olsson, Förskollärare         

Pernilla Tylhammar/Larsson, MatansvarigVår pedagogiska miljö


För oss är både inne och utemiljön viktiga faktorer och någonting som vi värdesätter. Vi planerar och utvecklar miljön utifrån barnens intressen. Vi vill att den ska vara en kreativ och lustfylld miljö som stimulerar barnens lärande, utforskade och lust till att leka.


Traditioner


På Påskliljan är traditioner någonting som är viktigt för oss.


Påsk: Under påsken sjunger vi påsksånger, påskpysslar och äter påsklunch. Vi får även besök av påskkärringen som delar ut påskägg.


Midsommar: På midsommar sjunger vi sånger och plockar blommor tillsammans med barnen som sedan kläds på midsommarstången av föräldrarna. Midsommar är ett tillfälle som firas tillsammans med föräldrarna då barnen framför sångerna, vi dansar runt midsommarstången och fikar.


Lucia: Inför lucia tränar vi på våra julsånger som vi sedan visar upp för våra föräldrar. Lucia avslutas med en mysig fika tillsammans.


Jul: Under julen bakar vi pepparkakor, pysslar, äter jullunch, öppnar vår adventskalender och träffar tomten på Haraberget.


Födelsedagar: När barnen fyller år tänder vi födelsedagståget med antal ljus som barnet fyller. Vi sjunger födelsedagssången och födelsedagsbarnet får paket. Om barnet så önskar får dem bjuda på glass